Szeghy Krisztina - meddőségi konzulens

an image

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki pszichológusnak készült, de felnőve mégis pénzügyi pályán kötött ki… Akkor még nem volt bátorságom követni az álmaimat. Így keveredtem végül a Kodolányi János Főiskola gazdálkodási szakára, majd évekig dolgoztam pénzügyi területen, középvezetői beosztásban.

A kisfiamnak köszönhetem, hogy az életem újra összefonódhatott a régi szerelemmel, a pszichológiával. Miután évekig hiába vártunk az érkezésére, eljött az ideje a különböző gyógyszeres, teherbeesést segítő orvosi kezeléseknek. Én azonban makacs módon ragaszkodtam a fogantatást elősegítő természetes módszerekhez. Amellett, hogy számos természetgyógyászati kezelést (akupunktúra, kineziológus, stb.)kipróbáltam, sok energiát fektettem abba is, hogy felismerjem, és megszüntessem a várandósság létrejöttét gátló esetleges lelki akadályokat. Egy hosszú önismereti utazást követően megérkezett a kisfiam. A kipróbált természetgyógyászati kezeléseket annyira hasznosnak találtam, hogy 2011-ben természetgyógyász végzettséget szereztem.

Természetgyógyász képzésem alatt teljesen nyilvánvalóvá vált számomra, amit addig is sejtettem: hogy test és a lélek szoros kapcsolatban áll egymással. A pszichológusok már régóta tudják, hogy a lélek (psziché) képes akár testi (szomatikus) tünetet is előidézni. Vagyis a betegségeinket sokszor lelki okok idézik elő. Sőt, bizonyos betegségek kialakulásában kiemelten jelentős szerepe van az érzelmi tényezőknek, pl. szívinfarktus, gyomorfekély. Mivel tapasztalataim szerint a termékenységi problémák forrása is sokszor pszichés eredetű, az életem végül egy vargabetűvel visszakanyarodott a pszichológiához. Visszatértem eredeti álmom megvalósításához, és pszichológiai mentori, illetve családsegítő konzulensi végzettséget szereztem.

Saját tapasztalataimból adódóan szívügyemmé vált a meddőség kérdése. Sokáig az úgynevezett 5+1-es feltáró módszert használva próbáltam felderíteni a babára vágyó hölgyekkel, párokkal közösen, vajon van-e valami lelki oka annak, hogy késik náluk a gyermekáldás. Azonban a rengeteg segítő jellegű beszélgetésnek köszönhetően úgy döntöttem, hogy a módszert a szakmai tapasztalataim alapján továbbfejlesztem, és ma már a Babahívogató Program keretében segítem a hozzám fordulókat. A Babahívogató Programról bővebben ide kattintva olvashat: Babahívogató Program.

A kisfiammal a pocakomban kezdtem el írni személyes tapasztalataim alapján a Babát akarok! blogot, amelynek azóta is írója és szerkesztője vagyok. A weboldal a személyes, könnyed, szórakoztató hangvételnek, illetve a manapság igen aktuálissá vált, tudatos baba tervezéshez kapcsolódó témaválasztásoknak köszönhetően azóta az ország egyik vezető babás portálává nőtte ki magát.

Az eddigi munkám elismeréseként megélhettem, hogy cikkeim jelentek meg olyan nívós újságokban is, mint a HelloBaby! Magazin, de számos nagy látogatottságú web oldal is szívesen veszi át, és ajánlja írásaimat.

A Babát akarok! cikkeinek írása és szerkesztése mellett egyre jobban elmerültem a várandósság lehetséges pszichés gátjainak tanulmányozásában. 2011-ben jelent meg első könyvem a témában, Ha lelki ok miatt késik a baba címmel, Faragó Melinda pszichológus, család- és rendszerterapeuta szakmai lektorálásával.

A könyv jelenleg hiánypótló a magyar könyvpiacon. Olyasvalamiben szerettem volna segítséget nyújtani a babára vágyó nőknek, amelyre eddig még senki nem vállalkozott: a várandósság esetleges lelki gátjainak feltérképezésében. A tapasztalatom ugyanis az, hogy a termékenységi problémákkal küzdő nők viszonylag könnyen vesznek igénybe orvosi segítséget annak érdekében, hogy mielőbb kisbabájuk születhessen, elenyésző számban fordulnak viszont olyan szakemberekhez, akik a várandósság lelki akadályainak felderítésében segíthetnének. Ennek az oka nem csak az orvosi kivizsgálások illetve beavatkozások anyagilag megterhelő voltában keresendő, hanem egyfajta hozzáállásbeli probléma is. A nők a lelkükben dúló érzéseket, esetleges félelmeket, szorongásokat még manapság sem szeretik „idegenek” elé tárni. Sőt. Sokszor fel sem ismerik, hogy pszichés akadálya van a gólya érkezésének. Nekik kíván segítséget nyújtani a könyv abban, hogy az esetleges lelki gátak tudatosításával, feldolgozásával mielőbb boldog kismamák lehessenek.

A könyv természetesen nem helyettesíteni, pusztán kiegészíteni szeretné a szükséges szakorvosi kivizsgálásokat, beavatkozásokat. A téma időszerűségét, illetve a könyv elismerését jelzi, hogy a Ha lelki ok miatt késik a baba bekerült a Nők Lapja Psziché 2012. február-márciusi számának „könyvajánló” rovatába is.

Jelenleg egy újabb könyvön dolgozom a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, amely ismét a babára vágyó, kisbabát tervező nők számára próbál hasznos tanácsokkal szolgálni.

Amennyiben személyesen szeretnél találkozni velem, hogy a Babahívogató Program keretében együtt próbáljuk felderíteni, lehet-e valami lelki oka annak, hogy késik nálatok a gyermekáldás, kérlek, hogy a lenti elérhetőségeim valamelyikén egyeztessünk időpontot.

Könyv rendelés: Rendeléshez kérlek kattints ide: RENDELÉS

Személyes konzultációs lehetőség (előzetes bejelentkezést követően):

E-mail cím: szeghykrisztina@gmail.com

Telefon: 06/20-255-62-69

Vissza a főoldalra